Specialisaties
(Levend) Verlies & Rouw
Verlies en rouw overkomt ons allemaal. Het varieert van een teleurstelling tot een groot verlies van een persoon, gezondheid, relatie, gezinsleven, ouderschap, beperking, toekomst, droombaan,
Mijn coaching is niet alleen gericht op het verdriet en de pijn die we ervaren, maar juist ook op het begrijpen van de pijn, de processen en hoe we hiermee om kunnen gaan. Wat is nou toch levend verlies en hoe rouw je dan, hoe praat je hierover met je omgeving, hoe verloopt een rouwproces bij de verschillende persoonlijkheden, leeftijden & situaties. Wat is jouw copingsstrategie en hoe overleef jij? Wat is rouwarbeid, hoe kun je samen rouwen, weer je veerkracht of de verbinding vinden of…leef je met verborgen verdriet.
Er wordt regelmatig gezegd: “je moet het een plekje geven”, maar wie weet dan waar deze plek is? Rouwen is behalve een periode van verdriet, je boos, machteloos of eenzaam voelen, juist ook het actief zoeken naar een manier om verder te leven met het verlies.
Als Coach ken ik niet alleen de theorie, maar ook ik heb verschillende vormen van verlies aan den lijven ondervonden waaronder: verlies van mijn vader op 11-jarige leeftijd, 81-jarige moeder aan ziekte, verlies van huwelijk/relaties, verlies van een droombaan en toekomst, verlies van waardevolle vriendschappen, verlies van geloof in de kerk(maar niet in God), Door alle jaren heen heb ik geleerd om weer op te krabbelen, sterker uit de strijd te komen en mijn veerkracht te vergroten. Mede door deze ervaringen en theoretische kennis en opleidingen, is dit mijn ambacht en ben ik in staat om jou te zien, begrijpen en te kunnen begeleiden in jouw persoonlijke proces ‘Je hoeft het niet alleen te doen…maar wel zelf’
Verlies & Rouw op de werkvloer
Hoe werkt rouw op de werkvloer? Wat zeggen de experts hierover. De do’s & don’t binnen teams, collega’s, leidinggevenden. Hoe zorgen we ervoor dat werken ’helend’ is en blijven we met elkaar in verbinding. Waar zit de ruimte en waar juist niet. Wat is de rol van de leidinggevenden, van de collega’s en van jouzelf.
De rouw en verlies coach op de werkvloer speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van alle medewerkers die te maken krijgen met verlies, zowel persoonlijk als professioneel. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het verlies van een dierbare, een baanverlies, een reorganisatie of andere ingrijpende veranderingen binnen de organisatie.
Wat doet een rouw en verlies coach precies?
Ondersteuning bieden: De coach biedt een luisterend oor en een veilige omgeving waar medewerkers hun gevoelens en ervaringen kunnen delen zonder oordeel.
Inzicht geven: De coach helpt medewerkers inzicht te krijgen in hun rouwproces en de impact daarvan op hun werk en persoonlijke leven.
Praktische tips: De coach geeft praktische tips en tools om om te gaan met verlies, zoals stressmanagementtechnieken en communicatievaardigheden.
Verbinding leggen: De coach kan helpen bij het herstellen van de verbinding met collega’s en het hervinden van een nieuwe balans tussen werk en privéleven.
Preventie: De coach kan ook een proactieve rol spelen door trainingen te geven over rouw en verlies, zodat medewerkers beter voorbereid zijn op mogelijke verliezen in de toekomst.
Waarom is een rouw en verlies coach belangrijk voor bedrijven en instellingen?
Verminderen van verzuim: Door medewerkers te ondersteunen tijdens een moeilijke periode, kan verzuim worden verminderd.
Verhogen van betrokkenheid: Medewerkers die zich gesteund voelen, zijn vaak meer betrokken bij de organisatie.
Verbeteren van het bedrijfsresultaat: Een positief werkklimaat leidt tot betere prestaties.
Menselijke kant: Het toont aan dat het bedrijf om het welzijn van zijn medewerkers geeft.
In welke situaties kan een rouw en verlies worden ingezet?
Overlijden van een collega of familielid van een medewerker.
Verlies van taken of functieReorganisatie of ontslag
Traumatische gebeurtenissen.
Fusies of overnames.
Kortom: Als rouw en verlies coach op de werkvloer is mijn werk een waardevolle aanvulling op de bedrijfszorg. Door middel van individuele gesprekken, groepsbijeenkomsten en trainingen kunnen medewerkers beter omgaan met verlies en weer verder komen in hun leven
Stress & Burn-out
En dan plots is het gebeurd…het touwtje knapt…..je kan niet meer….Dit is het moment waar de meeste mensen hulp gaan zoeken. Dit is heel belangrijk en meestal ook noodzakelijk. Maar…je kan het ook voor zijn.
Leer voortijdig het (h)erkennen van een Burn-Out, herkennen van (extreme) stress, roofbouw en verlies van veerkracht. En leer omgaan met de gevolgen van een burnout, focus op de oorzaak en herstel, jezelf leren begrijpen, hoe creer je begrip in de omgeving,
Mijn benadering, psycho educatie en coaching doe ik vanuit de erkende CSR-methode.
Vrouw in de Overgang
De overgang is een belangrijk en vaak onbesproken onderwerp, in de maatschappij en zodoende ook op de werkvloer. Elke vrouw krijgt te maken met de overgang en veel vrouwen ervaren fysieke en mentale klachten tijdens deze overgangsperiode. Ruim één op de drie vrouwen in de overgang geeft aandat zij door hun klachten thuis niet lekker functioneren en hun werk minder goed kunnen doen. Van deze groep bespreekt minder dan de helft de klachten op het werk (RIVM)en soms zelfs thuis. Door de maatschappelijke onbekendheid met de gevolgen van de overgang is er ook vaak weinig aandacht voor op de werkvloer of rust er een taboe op het bespreken van dit onderwerp. Hierdoor voelen werknemers zich niet altijd gesteund en kunnen werkgevers geen passende maatregelen treffen.
In mijn coaching en begeleiding kan ik vanuit ervaring en theoretische kennis jouw als vrouw begrijpen, naar je luisteren, adviezen geven en samen zorgen dat deze tijd je een krachtige vrouw maakt die zichzelf begrijpt en een mentor kan zijn voor onze jongere generaties. Voor de mannen kan ik de begeleiding bieden op begrip dat jouw vrouw ‘anders’ doet, zelf stevig blijven staan en samen met je partner op een prettige manier door deze tijd heen gaan. Voor beide partijen geldt ‘hoe creer je deze wederzijdse houding van begrip en liefde’ en leer je kijken naar de intenties en niet naar de gebeurtenissen.
Voor de vrouwen op de werkvloer en hiermee ook voor de werkgevers en leidinggevende, wil ik door het delen van mijn kennis en ervaring deze kloof overbruggen en kom ik graag bij jullie organisatie om meer over dit onderwerp te vertellen en ga ik interactief aan de slag met het team
Verbindende Communicatie
Waarom verbindende communicatie belangrijk is? Het is een krachtige tool die ons helpt om op een dieper niveau met elkaar te verbinden. Het draait om het creëren van een veilige en open ruimte waar we onze gevoelens, behoeften en gedachten kunnen delen zonder oordeel. Hier zijn enkele redenen waarom verbindende communicatie zo belangrijk is:
Diepere verbindingen: Door open en eerlijk te communiceren, bouwen we sterkere relaties op met anderen. We leren elkaar beter kennen en begrijpen elkaars perspectieven.
Minder conflicten: Verbindende communicatie helpt om misverstanden te voorkomen en conflicten op een constructieve manier op te lossen. Door ons te focussen op onze behoeften in plaats van op beschuldigingen, creëren we meer harmonie.
Meer begrip: Wanneer we leren om onze eigen gevoelens en behoeften te herkennen en uit te drukken, zijn we beter in staat om de gevoelens en behoeften van anderen te begrijpen.
Verhoogd zelfbewustzijn: Door te oefenen met verbindende communicatie, leren we onszelf beter kennen. We ontdekken onze eigen waarden, overtuigingen en behoeften.
Positieve verandering: Verbindende communicatie kan leiden tot positieve veranderingen in zowel persoonlijke als professionele relaties. Het kan ons helpen om samen te werken aan oplossingen voor complexe problemen.
Tijdens de coaching en begeleiding ga ik samen met jou (en hopelijk ook je partner) aan de slag met dit onderwerp en oefenen we de verbindende communicatie die is gebaseerd op vier stappen: nl. observatie, gevoelens, behoeften en het verzoek formuleren.
Voorbeeld:
Niet-verbindend: “Je bent altijd zo negatief! Het is vervelend om met je te praten.”
Verbindend: “Ik merk dat je de laatste tijd vaak kritische opmerkingen maakt. Ik voel me daardoor een beetje ontmoedigd, omdat ik behoefte heb aan positieve feedback. Zou je me kunnen vertellen wat je waardeert aan mijn werk?”
Levensvragen & Geloof
‘Een diepere duik….’
Coaching op zingeving, levensvragen en geloof is een vorm van begeleiding die zich richt op de meest fundamentele aspecten van het menselijk bestaan. Het gaat om het verkennen van jouw persoonlijke waarden, overtuigingen en betekenis die je geeft aan het leven. De zinsgevingsvragen zijn heel persoonlijk en kunnen ontstaan tijdens een crisis, werk- toekomst of geloof gerelateerd. Om jezelf te gaan begrijpen en persoonlijk te kunnen verder groeien is het belangrijk om die ‘diepere duik’ te durven nemen.
Wat kun je verwachten tijdens het coachingstraject?
Verkennen van je binnenwereld: De coach helpt je om dieper in jezelf te kijken. Je onderzoekt je gevoelens, gedachten en overtuigingen.
Belangrijke vragen stellen: De coach stelt vragen die je aan het denken zetten over jouw leven, je doelen en je plaats in de wereld. Denk aan vragen als: Wat geeft jouw leven betekenis? Waar ben je dankbaar voor? Wat zijn jouw grootste angsten en verlangens?Ontdekken van je waarden: Je leert welke waarden jou drijven en hoe je deze kunt integreren in je dagelijkse leven.
Versterken van je geloof: Of je nu gelovig bent of niet, geloof speelt een belangrijke rol in het leven van veel mensen. De coach kan je helpen om je geloof te verdiepen of om nieuwe betekenis te vinden.
Ontwikkelen van een persoonlijk zingevingsplan: Aan het einde van het traject heb je een beter inzicht in jezelf en in wat je belangrijk vindt. Je kunt dan een persoonlijk plan opstellen om meer zingeving in je leven te brengen.
Wat kan de meerwaarde van coaching op zingeving zijn?
Meer bewustzijn: Je krijgt meer inzicht in jezelf en in wat je echt belangrijk vindt.
Meer voldoening: Door te leven in overeenstemming met je waarden, ervaar je meer voldoening en geluk.
Beter omgaan met moeilijke situaties: Je leert omgaan met uitdagingen en tegenslagen vanuit een diepere betekenis.
Groei en ontwikkeling: Je ontwikkelt jezelf persoonlijk en spiritueel.
Ik werk vanuit waarden, verbinding en ervaring op het gebied van zingeving, levensvragen en leven met de Bijbel. De coaching is heel dichtbij jouw kern en samen kijken we naar jouw specifieke vragen en behoeften. Veilig en vertouwd voelen en een uitnodigende sfeer om ‘de diepte’ in te durven gaan is de basis van de coaching.
Jongeren & Toekomst
‘Waag de sprong….’
Coaching voor jongeren is er om jou te ondersteunen bij een weg te zoeken in zelfontplooiing en het vormgeven van jouw toekomst. Het is mijn passie om het proces te begeleiden waarin ik je bijsta bij het ontdekken van je talenten, het stellen van jouw doelen en het maken van bijpassende keuzes. Ook zingeving en geloofsvragen komen hier regelmatig aanbod.
Wat houdt de coaching voor jongeren in?
Zelfreflectie: Jongeren worden aangemoedigd om na te denken over hun sterke punten, interesses, waarden en dromen.
Doelen stellen: Samen met de coach worden concrete, haalbare doelen gesteld voor de korte en lange termijn.
Overwinnen van obstakels: De coach helpt jongeren om obstakels te identificeren en te overwinnen, zoals faalangst, onzekerheid of sociale druk.
Ontwikkelen van vaardigheden: Jongeren leren belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossing, besluitvorming, communicatie en timemanagement.
Versterken van zelfvertrouwen: Door het bereiken van doelen en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, groeit het zelfvertrouwen van jongeren.
Waarom is coaching voor jongeren belangrijk?
Keuzevrijheid: In een wereld vol keuzes kunnen jongeren overweldigd raken. Coaching biedt structuur en ondersteuning bij het maken van belangrijke beslissingen.
Zelfontplooiing: Coaching helpt jongeren om hun potentieel te ontdekken en te benutten.
Motivatie: Een coach kan jongeren motiveren om hun doelen te bereiken en door te zetten bij tegenslagen.
Persoonlijke groei: Coaching draagt bij aan de persoonlijke groei en ontwikkeling van jongeren.
Hoe ziet een coachingstraject eruit?
Een coachingstraject is maatwerk en wordt afgestemd op individuele behoeften van jou als jongere. Over het algemeen bestaat een traject uit verschillende gesprekken waarin wij samenwerken aan de gestelde doelen, vooropgesteld dat er een wederzijdse klik is en vertrouwen.
We praten over behoeften en wensen en mogelijk is coaching wel een goede oplossing om jou verder te helpen op weg naar de toekomst.
Onderwijs & Kwaliteit
Sinds 2003 ben ik werkzaam geweest in het primair onderwijs. Ik sta en werk voor Kansengelijk en hoogwaardig onderwijs waarbij elk kind zich veilig voelt en zich optimaal kan ontwikkelen op zowel sociaal emotioneel als cognitief gebied. Op basis van opleidingen en ervaring heb ik een passie om op een passende wijze het lesgeven en de onderwijsprocessen naar een hoger niveau te brengen. Om dit te waarmaken ben ik als Onderwijs Professional en Coach gaan werken. Vanuit ervaring en kennis kan ik ingezet worden voor de volgende trajecten:
– Adviseur Onderwijs Kwaliteit en Beleidsontwikkeling
– Coach Onderwijs Kwaliteit op locatie
– Coach op de werkvloer voor directeuren, IB/KC, Specialisten en MT’s gericht op het functioneren en leiderschapsskills.
– Coach (startende) leerkrachten en zij-instromers om hen in hun kracht te zetten op didactisch- en pedagogisch handelen en klassenmanagement zodat zij sterk voor de groep gaan staan en zich effectief ontwikkelen in hun leerkrachtvaardigheden en skills.
– Leerling Coach om te ondersteunen op sociaal emotioneel gebied, leren-leren en/of Executieve functies.
mediationgesprekken te voeren en school/ouders te ondersteunen bij ingewikkelde situaties of vraagstukken omtrent aanbod, inclusie en begeleiding.
Ik werk samen met de locaties, overleg, spar en bespreek wat er nodig is en op welke wijze dit passend is.
Voor een coachingstraject of gerichte observatie werk ik op locatie en verzorg ik verslag met handelingsadviezen.
Als onderwijsinstelling of school kunnen jullie mij contacten om te bespreken wat jullie nodig hebben en op welke onderwerpen.