Keuzes maken

Keuzes maken, hoe goed ben jij daarin? Vind je het gemakkelijk en weet je vrijwel altijd exact wat je wilt? Heb je een duidelijke reden waarom en soms zelfs echt een visie? Of….. Stel je keuzes uit, laat je een ander liever kiezen, twijfel je over jouw eigen keuzes en motivaties?

Er zijn verschillende manieren om keuzes te maken en ook verschillende thema’s en stijlen. Kies jij met je hart of op basis van een analytische afweging met je hoofd? Kies jij op basis van automatisme en gewoontes of op basis van opties en avontuur? Kies jij vanuit angst voor wat anderen denken of durf je je eigen koers te varen? De manier waarop jij keuzes maakt en hoe je kiest is jouw persoonlijke manier met jouw eigen beweegredenen. Keuzen maken doe je dagelijks duizenden malen vanaf het moment dat je je ogen open doet. Conclusie is waarschijnlijk dat je al veel vaardiger bent dan je misschien beseft.

De meeste van onze keuzes zijn gemakkelijk en leveren ons plezier en voldoening op, maar ook een groot deel van onze keuzes is gebaseerd op emotie en het vermijden van pijn. Sommige keuzes leveren op korte termijn direct een positief effect op, maar heeft op langere termijn een negatief effect. Zoals het eten van ongezonde voeding, als je dat veel doet heb je kort plezier, lange termijn gezondheidsklachten.

Maar het kan ook andersom, dat een keuze korte termijn juist pijn  en een negatief effect oplevert en lange termijn juist een positief effect en plezier. Een voorbeeld hiervan is sporten. Dit levert korte termijn pijn op, maar lange termijn een positief effect omdat je gezondheid er baat bij heeft. Dit geldt ook voor vroeg opstaan: op korte termijn vervelend, op lange termijn een voordeel, want je kunt een hoop mooie dingen doen in die ochtenduren die jou weer een hoop opleveren.

Keuzes zijn veelal niet gebaseerd op wat iets feitelijk is, maar wel op wat het je oplevert (positief resultaat) of op wat het je niet oplevert (negatief resultaat dus vermijden). Een keuze maken levert soms een winst op en een gevoel van competentie en soms juist verlies. De vraag is wát wint je en wát verlies je en ben je bereid om te verliezen wat je gaat verliezen als je de keuze maakt of is hetgeen je wint, wel hetgeen je wilt winnen?

” Er zijn drie constanten in het leven: verandering, keuze en principes.” – Stephen Covey

Hoe leer je gemakkelijker kiezen?

Stel, jij bent iemand die het lastig vindt om keuzes te maken, zorg er dan allereerst voor dat je weet welke waarden voor jou belangrijk zijn. Als jij bijvoorbeeld iemand bent voor wie vrijheid en eigen planningen maken heel belangrijk is, dan lijkt een kantoorbaan van 8- 17 uur niet erg logisch. Een baan waar je flex kan werken en eigen agenda kan indelen en beheren, lijkt dan veel passender en logischer. Wil je bijvoorbeeld financiële onafhankelijkheid, dan zal je hier rekening mee houden bij het kiezen van de invulling van je leven en baan.

Alles valt en staat met het leren om op de juiste manier rekening te houden met jezelf, met jouw wensen, met jouw directe omgeving en met wat jij graag wilt bereiken in je leven.

Als je na het lezen van dit bericht denkt ‘ hé hier herken ik mijzelf echt in’  en je wilt een ontwikkeling ingang zetten om jezelf hierin te versterken, zelf sturing te leren geven aan je eigen keuzes en te gaan staan aan het stuur van je eigen avontuur, neem dan contact met mij op via de contactmogelijkheden en dan gaan we samen kijken hoe we deze uitdaging aan kunnen gaan.

Delen:

Meer Blogs

Kindercoaching in de praktijk

Leren betekenisvol en zichtbaar maken!    Terug naar de basis Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij is het belangrijk dat kinderen bepaalde

Kindercoaching: JIJ aan Zet!!

Voor ieder kind is het belangrijk dat zij zich realiseren dat zij zelf aanzet zijn. Alleen even ‘JIJ’. Jij staat centraal, jij die bepaalt wat je

JIJ bent JIJ….uniek dus!

Hoe goed zorg jij voor jezelf? Deze vraag is spannend, maar zo belangrijk om jezelf te stellen. Hoe goed zorg ik eigenlijk voor mijzelf, waar

Hoe inclusief kan het onderwijs?

Met dit vraagstuk worstelen veel onderwijsinstellingen in Nederland. Wat is haalbaar, wat lukt ons wel, wat is niet haalbaar……Op de scholen waar ik rondloop is

Stuur ons een bericht